Ytbehandling

 

Sprutmålning

Sprutmålning ställer höga krav på underarbetet. Sista slipning bör ske med 400-600 papper. Blås rent med tryckluft, torka av med rödsprit och sedan klibbduk.

Kompressorn ska ha vattenavskiljare och tryckregulator, och måste ge ren luft. De bästa färgsprutorna är de med överliggande behållare. Färg och tillbehör kan man köpa av lackeraren direkt, det blir oftast billigast och av bra kvalitet. För rätt blandningsförhållanden mellan färg, härdare och thinner rekommenderas genomskinlig blandburk med graderingskala. Det finns även mätsticka och då måste man givetvis ha en burk med raka sidor.

Vad gäller lufttryck, blandningsförhållanden, antal lager, torktider, storlek på munstycke, temperaturer med mera så gäller färgtillverkarens anvisningar. (Begär produktblad för allt färgmaterial) Sprutbilden bör ställas in till ca 20 – 30 cm höjd och 5 cm bredd. Spruta på 20 till 30 cm avstånd. En del lacker ska läggas vått i vått, andra inte. Håll sprutan så rakt som möjligt och alltid i vinkel mot arbetet. För sprutan i jämna och svepande rörelser. Vill man vara säker på att lyckas så målar man en provbit först för att se att det blir rätt viskositet, kulör och ett bra resultat. Testa dig fram och laborera med sprutan tills det känns rätt. Man ska alltid använda grundfärg. Grunden anpassas efter underlag och lack, till exempel kräver plastdelar särskild primer. Ets-primer för att få vidhäftning till plåten och så vidare. Efter grund, slipa. Eventuellt ytterligare grund och matta ner med 600 papper. Spruta till sist lacken.

 

Elförsinkning.

Har du skruvar och mindre detaljer i stål som behöver uppfräschning är elförsinkning grymt bra!

Det finns firmor som försinkar i de flesta större städer, och de brukar ta emot en låda med delar från en hobbyentusiast för en hundring eller två. Var noga med att rengöra från rost och fett då det påverkar resultatet. De flesta skruvar är el-förinkade från början, så med nyförsinkade skruvar så blir det mesta som nytt.

 

Förkromning

Blankt, hållbart, och enligt mig alldeles vulgärt.

Förkromning sker genom att kromet dras till detaljen elektrolytiskt.

Först poleras stålet till önskad finish. (Se polering) Allt som syns innan krom kommer att synas efteråt. Sedan läggs ett lager nickel som skyddar stålet och på det ett tunnt lager krom som ger det klassiska blänket.

 

Linoljebränning

Har traditionellt använts för att ”svartbehandla” smide. Värm delen som skall svärtas med gaslåga tills den börjar ryka och nästan skiftar färg. Doppa den i rå linolja. Alternativt kan man stryka på linoljan med flamsäker trasa. Detta är mycket brandfarrligt och görs utomhus. Efteråt stryks linolja på för att få ytterligare rostskydd. Ger dock ett sämre skydd än svartkromatering.

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.